14/03/2017 - Boorkop Marjolein Schijnpoort

Aan de toekomstige leidingkoker onder de Antwerpse Ring, naast de Groenendaallaan in Merksem, is dinsdagochtend de boorkop Marjolein aangekomen. De boorkop zal de komende weken een 160 meter lange tunnel maken onder de Ring. De werken kaderen in de geplande aanleg van de Oosterweelverbinding.

Marjolein zal op 25 meter diepte een tunnel van 160 meter lang en 4,10 meter buitendiameter maken. Elke 24 uur zal ongeveer zes meter tunnel worden uitgegraven. In totaal zal dat vier weken duren.

De tunnel zal later dit jaar worden ingericht als leidingkoker, voor onder meer gas-, water- en elektriciteitsleidingen en telecom- en verlichtingskabels. De koker zorgt er ook voor dat alle nutsleidingen veilig uit de weg liggen om de Antwerpse Ring bij de aanleg van de Oosterweelverbinding in de diepte aan te leggen en het viaduct van Merksem af te breken.

Doordat de doorpersing van de tunnel op grote diepte gebeurt, zal de omgeving geen last hebben van geluid of trillingen.

Marjolein is de ‘tweelingzus’ van boorkop Margriet, die afgelopen zomer een 250 meter lange tunnel onder het Albertkanaal boorde.